fbpx
THE LAKE HOME
loading...

Construcții pe structură metalică: Tipuri - Avantaje - Costuri

Sursă: REFORMEX

Construcțiile care au la bază alt tip de structură față de cea clasica din cărămidă sau beton armat, nu sunt o noutate. Materialul cel mai frecvent utilizat în proiectarea structurii unei construcții este, in mod cert, oțelul. Astfel, beneficiarii unui locuințe, sau a altui tip de clădire asemănătoare, pot opta pentru locuințe pe structură metalică.

În acest articol veți afla amănunte despre eficiența, avantajele, caracteristicile în privința calității și tipurile de construcții pe elemente de structură metalică.

Nu în ultimul rând, veți ști de ce merită să alegeți o construcție pe structură metalică, precum și răspunsuri la câteva întrebări legate de acest subiect.

Cât de eficiente sunt casele pe structură metalică?

Structura unei construcții reprezintă punctul de referință la care se vor raporta toate celelalte părți ale construcției. De la pereți la acoperiș, de la ferestre la uși și de la durabilitate la eficiență energetică, toate sunt interdependente și se bazează pe calitatea, eficiența și durabilitatea structurii de rezistență.

Despre versiunea de construcții pe structură metalică se poate afirma cert că pot îndeplini cu maximă eficiență cerințele clasice pe care viitorul proprietar le solicită pentru o construcție rezidențială, astfel:

 • Siguranță – Calitatea profilelor, forma și grosimea acestora sunt criterii esențiale, care intră în calculul de rezistență pentru construcțiile cu structură metalică. În funcție de specificul solului, al particularităților zonei seismice în care se construiește și raportat la compartimentare și nivelul de înălțime dorit, sunt posibile proiecte cu un rezultat foarte bun in ceea ce privește siguranța pentru construcții pe structura metalica;
 • Durabilitate – Timpul de utilizare al construcțiilor ridicate pe o structura din metal este cel puțin egal cu cel pentru construcțiile clasice. Faptul că structura nu este expusă direct mediului exterior, este primul argument că durabilitatea va fi extinsă. Chiar dacă vor exista zone de contact direct ale structurii metalice cu factorii de clima, aceste zone pot fi protejate prin masuri clasice și eficiente de protejare a metalului;
 • Eficiență energetica – Contrar primei impresii, se poate crede că eficiența energetica este afectată de prezența unei structuri din oțel. În realitate, există atât materiale special fabricate pentru structura construcțiilor, cât și metode de includere a structurii în interiorul unor materiale eficiente energetic. Drept urmare, casele pe structură metalică sunt chiar mai bine protejate la pierderile de energie în comparație cu construcțiile obișnuite. Măsurătorile arată că o construcție pe structură metalică ridicată într-o zonă de munte este mai eficientă energetic față de o alta a cărei structură este din beton armat;
 • Maximizarea spațiului interior – Pentru același calcul de rezistență a unui proiect de construcții, spațiul ocupat de structura metalică este mai redus comparativ cu o structură din beton sau cărămidă.

Ținând cont de aceste oportunități, este de înțeles de ce actualmente o construcție pe structură metalică este din ce în ce mai preferată în detrimentul unei soluții clasice. Faptul că pot îndeplini cu ușurință cerințele beneficiarului, fără a face niciun rabat la calitate și siguranță, arata ca popularitatea acestei soluții are o baza cu adevărat solida.

Tipuri de structuri metalice

Soluția de construire a unui proiect bazat pe structură din componente metalice are drept suport două variante. Ambele sunt cel puțin la fel de eficiente din punct de vedere al rezultatelor, însa fiecare dintre ele vine cu particularități ce pot fi exploatate în funcție de condițiile de lucru, precum și de dorințele viitorului proprietar.

Iată care sunt cele două tipuri de structură metalică disponibile la ridicarea unei construcții:

Structură metalică asamblată din prefabricate

Elementele prefabricate sunt realizate în afara șantierului și vor fi comandate în funcție de specificațiile fiecărui proiect. Structura este de tip sandwich și fiecare element este gata de asamblare în ordinea etapelor de construcție, astfel:

 • Trimiterea schițelor biroului de proiectare spre atelierul care fabrică aceste panouri;
 • Realizarea panourilor din plăci metalice în interiorul cărora este intercalat un strat termoizolator din vată minerală sau alt material izolant fonic, termic și cu proprietăți ignifuge;
 • Fixarea panourilor se face simultan cu montarea unui termosistem în exterior și ulterior aplicarea finisajelor pe ambele fețe.

Un astfel de model de construire este net avantajos pentru reducerea timpului de lucru și va face posibilă finalizarea unei construcții chiar și atunci când timpul este nefavorabil.

Structură metalică ușoară

Această variantă de structură este folosită atunci când toate elemente unei case vor fi puse în operă direct în șantier. Se presupune că vor exista condiții meteo favorabile pentru ca fiecare element al structurii va fi montat rând pe rând. Odată ce proprietarul are un proiect și s-a obținut autorizația locală de construire, lucrările pot începe, astfel:

 • Realizarea fundației – Oricare variantă de construcții pe structura metalica este dependenta de o fundație clasica din beton armat;
 • Instalarea structurii și închiderea ei la exterior – Profilele metalice pentru structură sunt de tip U și C, iar zona acoperișului va fi închisă cu materiale ignifuge și rezistente la umiditate;
 • Fixarea învelitorii de acoperiș – De la caz la caz, se folosesc materiale clasice de tip țiglă metalică sau țiglă ceramică. Datorită rezistenței structurii din metal, nu există o atenționare în privința greutății învelitorii;
 • Montarea la interior a instalațiilor utilitare – Structura metalică ușoară are avantajul de a oferi spațiu suficient și locuri de acces multiple pentru introducerea conductorilor electrici, a conductelor de apă și a celor pentru încălzire.

Chiar dacă timpul de punere în operă este mai mare în lucrul la construcțiile pe structură metalică ușoară, există suficiente avantaje ce pot deveni importante pentru fiecare beneficiar in parte.

THE LAKE HOME – Living Xperience

Cartierul bunelor maniere